Cykelhjälmar för alla slags cyklister

Cykelhjälmar för alla slags cyklister

Få personer skulle åka bil utan att bära bilbälte, så varför sätta sig på en cykel utan att bära hjälm? Under alla förhållanden är det logiskt att bära cykelhjälm och i vissa länder behöver även vuxna cyklister enligt lag bära hjälm. Med det sagt, finns det flera olika sorters cykelhjälmar. Här gör vi vårt bästa för att förklara skillnaden mellan dessa.

Olika slags cykelhjälmar

Det finns framför allt tre olika sorters cykelhjälmar: hjälmar för vardagsbruk, racerhjälmar och mountainbikehjälmar. Alla dessa är framtagna för att skydda ditt huvud från skada, samtidigt som de ska vara bekväma att använda och lätta. Dessa är skillnaderna mellan de olika hjälmarna:

  • Cykelhjälmar för vardagsbruk är ett ekonomiskt fördelaktigt val för pendlare, fritidscyklister och även mountainbikecyklister. De är dessutom populära bland skateboardåkare. De har ofta ett visir för att skydda dina ögon från solens strålar.
  • Racerhjälmar används av racercyklister eftersom de väger mindre, erbjuder mer ventilation och dessutom har en aerodynamisk design. Dessa cykelhjälmar saknar vanligtvis visir, för att spara på vikten och ge dig en oskymd blick när du sitter framåtlutad i en aggressiv ställning på din cykel.
  • Mountainbikehjälmar används som namnet antyder av mountainbikecyklister, men även inom cyclocross. De är skapade för att ge god ventilation även i lägre hastigheter. Det som kännetecknar denna typ av hjälm är framförallt visiret, den större täckningen baktill på huvudet och den säkrare passform som dessa ger när du färdas i mer oförlåtande terräng. Vissa hjälmar av denna sort täcker hela ansiktet, vilket är en typ av hjälm som föredras av bland annad downhillcyklister.

Cykelhjälmar med MIPS

En del cykelhjälmar har en inbyggd teknik som heter MIPS (Multi-directional Impact Protection System). MIPS är ett sätt att bygga cykelhjälmar som är tänkta att ge ytterligare skydd mot den rotationskraft som uppstår i samband med en cykelolycka.

Hjälmar som är utrustade med MIPS har ett lågfriktionslager som gör det möjligt för hjälmens stötdämpande plastskum att rotera något kring ditt huvud i samband med smällen. Det rör sig endast ett par millimeter, men kan genom att göra detta minska den rotationskraft som kan överföras till din hjärna under vissa omständigheter.

Förhoppningsvis har du nu en bra bild över vilken typ av hjälm du behöver, samt huruvida MIPS ingår i din kravspecifikation nästa gång du köper ny cykelhjälm!