Modern cykelsits

Modern cykelsits

Utbudet cykelsitsar har exploderat under senare år och man kan i dagsläget välja bland flera kvalitetssitsar. Vad man prioriterar i fråga om design och funktioner är upp till var och en. I valet av cykelsits bör man dock känna sig säker på att säkerheten, det viktigaste av allt, är korrekt. Enklaste sättet att försäkra sig om att man inte går på en nit är att välja cykelsits från någon av de större tillverkare som har rätt klassning på sina cykelsitsar. Ett brett utbud för den som vill köpa cykelsits finns här.

Fällbara cykelsitsar

Det är nog många som kommer ihåg de orangea och gröna formgjutna cykelsitsarna från 1970 och 1980 talet. Bland dagens föräldrar har många med säkerhet färdats staden runt i en av dessa synnerligen iögonfallande och ganska hårda barnstolar. Dagens alternativ kommer med helt annan komfort och funktion än de föregångare som idag fått stor retrostatus. Värt att nämna är att dessa än idag håller bra säkerhet och att de faktiskt kan användas. Dock väljer flertalet att satsa på en ny cykelsits med fördelarna som följer med en sådan. Bland de funktioner som kommit under senare tid finns bland annat möjligheten att fälla cykelsitsen bakåt. Det kan tyckas som en onödig lyx, men för att sitta bekvämt krävs det att man kan ställa in sin cykelsits så den passar för den cykel som används. Om man kan sitta vilsamt gör det också att man kan cykla längre utan att barnet blir trött eller sitter obekvämt. Söker man en cykelsits med nackkrage för bättre stabilitet och komfort finns även detta att införskaffa.

Man kan vanligtvis använda en cykelsits från det att barnet är omkring 9 månader gammalt. Detta är dock inte någon fast siffra som gäller för alla. Man får som vuxen försäkra sig om att barnet kan sitta stabilt och att det inte heller väger för mycket. Dessa två ytterligheter på skalan ringar dock in de viktigaste faktorerna att tänka på.

Det kanske inte behöver sägas, men för säkerhets skull kan nämnas att man alltid skall ha en bra och lagom cykelhjälm. Även om en ny cykelsits har bra skydd, är cykelhjälm nödvändigt.