Tänk på detta vid lån

Om du funderar på att ansöka om ett sms-lån finns det flera saker som du bör tänka på. Det är lätt att lockas av snabb utbetalning och enkel ansökan. I all hast glömmer vi lätt vad det kostar. Nu är bästa sms lånet mycket billigare än för bara några år sedan. Ökad konkurrens, bättre möjligheter för oss kunder att jämföra lånen och inte minst ny lagstiftning har gjort att priserna sjunkit.

Ränta och avgifter – vad är viktigast?

Det finns i princip två saker som avgör hur mycket ett lån sms kostar. Det första är räntan. Enligt svensk lag får räntan inte vara mer än 40 procentenheter över Riksbankens ränta. Många lån ligger i närheten av den gränsen. Samtidigt finns det sms lån som kostar betydligt mindre än så. Jämför därför alla bästa sms lånet innan du ansöker. Avgifterna då? Det finns faktiskt sms-lån som är helt utan avgifter. De är inte så många men de finns. De flesta sms-lånen har ändå någon form av avgift. De vanligaste avgifterna är aviavgiften och uppläggningsavgiften.

Aviavgiften får man betala varje månad. Den brukar kosta mellan 19 och 45 kronor. Uppläggningsavgiften kan kosta runt 200 till 350 kronor men ibland är den dyrare. Generellt kan man säga att man vill undvika en hög ränta på stora lån och lån med en lång återbetalningstid. Du betalar nämligen ränta på hela lånebeloppet och för hela den tid som du lånar pengarna. Avgifterna blir extra påtagliga om lånet är litet. Då utgör avgiften en stor andel av lånet. För ett lån på 5 000 kronor med 500 kronor i avgifter kommer alltså avgifterna att motsvara 10 procent av lånekostnaden. För att få en rimlig uppfattning av vad lånet kostar kan du titta på den effektiva räntan. Det är en exempelränta som inkluderar både räntan och avgifterna.

Alla kan inte få alla typer av lån

Om du har en heltidsanställning och inte har några betalningsanmärkningar kan du troligtvis få vilket sms-lån som helst. Ja, du kan troligen få ett billigare privatlån också. Ifall du har betalningsanmärkningar blir urvalet lite mer begränsat. Det finns fortfarande många sms-lån som accepterar betalningsanmärkningar. Haken är att det då är svårt att hitta riktigt billiga sms-lån. Hur som helst bör du jämföra noga innan du accepterar ett låneerbjudande. Det kommer garanterat att löna sig!